WAT IS DOCK DIVING?

 

Dock diving, ook bekend als dock jumping, is een hondensport waarbij de hond zo hoog of ver mogelijk het water inspringt. De hondensport kent vier verschillende disciplines waarbij de hond het water in gaat. 


Onderdeel 1: Big Air
Het meest beoefende onderdeel is ‘Big Air’. Bij deze discipline staan baas en hond op een dock. Het baasje gooit een speeltje (dummy) in het water, waarna de hond een aanloop neemt en achter de dummy aan in het water springt. Het is de bedoeling dat de hond zo ver mogelijk springt. 


Onderdeel 2: Fetch it

Ook bij de discipline ‘Fetch It’ is het de bedoelding dat de hond zo ver mogelijk springt. Alleen bij dit onderdeel wordt het speeltje niet in het water gegooid, maar hangt de dummy boven het water. De gewenste afstand wordt aangegeven door het baasje. De hond moet de dummy uit de lucht grijpen.


Onderdeel 3: Extreme Vertical 

Bij het onderdeel ‘Extreme Vertical’ gaat het juist om de hoogte van de sprong. Boven het bad wordt een dummy gehangen waar de hond vanaf het platform naartoe moet springen. Na elke sprong wordt het speeltje een stukje hoger gehangen.


Onderdeel 4: Speed Retrieve

Het onderdeel ‘Speed Retrieve’ is eigenlijk een vorm van apporteren maar dan in het water. Aan het eind van het bad wordt een speeltje aan een haak boven het wateroppervlak geplaatst. De hond springt van het dock af, zwemt zo snel mogelijk naar het einde van het bad en trekt het speeltje van de haak af.


Dock diving is een leuke fysieke sport waar zowel baas als hond veel plezier uit halen. Het baasje moet de hond motiveren om zo goed mogelijk te presteren, wat de band tussen hen versterkt.
Deze hondensport is natuurlijk perfect voor in de lente en zomer. Bij andere fysieke hondensporten raken honden op warme dagen snel uitgeput, maar dock diving biedt een verfrissend alternatief.


Elke hond die graag in het water te vinden is, kan deelnemen aan dock diving. Het helpt hierbij als de hond interesse toont in speeltjes en bijvoorbeeld graag apporteert. Vooral retrievers, zoals labradors blinken uit in deze sport. Maar ook andere hondenrassen doen vaak mee aan wedstrijden.
Het is natuurlijk van belang dat je hond een goede zwemmer is en ook qua gezondheid helemaal in orde is. Aangezien bij deze sport veel wordt gesprongen, is het verstandig om eerst met de dierenarts te bespreken wat je hond aankan.